nieuws

Havo/vwo: leren vanuit praktijk

15 november 2010

Er zijn meer overeenkomsten tussen vmbo en havo/vwo leerlingen dan je in eerste instantie denkt. Zo leren beide groepen liever vanuit de praktijk, heeft een even groot percentage moeite met lezen en hebben beide groepen behoefte aan instructie.

Uiteraard blijft het niveauverschil tussen vmbo en havo/vwo bestaan, maar kijk eens naar deze conclusies uit onderzoek van Hiteq innovatiecentrum.Kenmerkend havo vwo

  • Havo/vwo leerlingen leren liever via praktijkopdrachten. Ze proberen liever iets uit dan instructies te lezen en/of theorielessen te volgen. De reden is dat havo/vwo-leerlingen willen weten waarom ze iets moeten leren. Zo’n 70 procent van hen weet namelijk niet wat ze later hebben aan wat ze nu leren.
  • Havo/vwo leerlingen blijken behoefte te hebben aan instructie van de docent. Uit het onderzoek blijkt dat havo/vwo-leerlingen nog meer dan vmbo’ers behoefte hebben aan instructie door de docent.  Ze vragen: “Hoe moet het werkstuk er precies uit zien? Wanneer krijg ik een goede beoordeling?” Het verschil is wel dat het een ander type instructie is dan de stap – voor - stap instructie waar vmbo’ers om vragen. 
  • 40% van de havo/vwo leerlingen maakt de profielkeuze met een bepaald beroepsbeeld voor ogen, ondanks dat deze leerlingen een voorbereidende en geen beroepsopleiding volgen.
  • 20% van de havoleerlingen heeft moeite met lezen. Dat is ongeveer evenveel als vmbo’ers en mbo’ers.
  • Ook havo/vwo leerlingen verwerken informatie via beeld makkelijker dan tekst.
  • Bijna de helft van de havo/vwo-leerlingen vindt het moeilijk om schoolwerk goed te plannen en te combineren met bijvoorbeeld een bijbaan.

Door verschillende onderzoeken te combineren concludeert Hiteq verder dat er een relatie in opleiding is tussen ouders en kind: hoe hoger opgeleid de ouders, hoe hoger opgeleid de leerling. En: hoe vaker de ouders een technisch beroep hebben, hoe vaker de leerling een technische opleiding kiest.

Hiteq trekt deze conclusies na grootschalig onderzoek onder bijna 1.900 havo/vwo-leerlingen en 1.000 ouders. Klik hier voor meer informatie op de site van Hiteq.

Foto: Hiteq