nieuws

CAO onderhandelingen verder na vakantie

22 juni 2010

CAO cover doorgehaaldDe onderwijsbonden gaan zo snel mogelijk na de zomervakantie met hun leden praten over de ontstane impasse rond de cao voortgezet onderwijs. Dat meldt CNV onderwijs op haar website.

De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten al enige tijd muurvast. De VO-raad zegt dat er geen enkele financiële ruimte is voor een loonsverbetering, omdat het demissionaire kabinet de loonruimte voor 2010 op nul heeft gesteld.

Vicevoorzitter CNV onderwijs Patrick Banis: ‘Wij willen dat onderwijspersoneel in loonontwikkeling gelijk op blijft lopen met andere sectoren. Dat is in onze ogen een volstrekt redelijke eis en het is de verantwoordelijkheid van de VO-raad als werkgeverspartij te zorgen voor voldoende onderhandelingsruimte. Anders kunnen we net zo goed weer rechtstreeks met de minister gaan onderhandelen.’

Omdat er een lastige politieke situatie is, stellen de bonden voor de huidige cao te verlengen tot 1 december. De VO-raad heeft dit voorstel echter afgewezen en wil de bestaande cao met een jaar verlengen tot 1 augustus 2011. 'Maar daarmee accepteer je feitelijk voor een jaar de nullijn en daar kan wat ons betreft natuurlijk geen sprake van zijn' aldus Patrick Banis. Officieel is er per 1 augustus, als de huidige cao afloopt, geen cao. In de praktijk heeft dat geen gevolgen omdat de bestaande cao juridisch gewoon blijft gelden.