nieuws

EU opleidingsschaal op vmbo diploma

8 december 2010

BB, KB, MBO-3, in een ander land hebben ze geen idee waar wij het over hebben. Zo geldt dat ook voor ons als we het over opleidingen in het buitenland hebben. Met het nieuwe EQF kunnen onderwijs- en opleidingskwalificaties van verschillende landen binnen Europa met elkaar vergeleken worden. Ook Nederland heeft zijn opleidingen in dit eenvoudige schema gezet.

EQF NLQF schalen

Als iemand je vertelt over de opleiding die in een ander land gevolgd is, kun je je bij de inhoud vaak nog wel iets voorstellen. Moeilijker is het om het niveau van de opleiding te beoordelen. Op Europees niveau is nu een indeling in 8 schalen gemaakt, de EQF (European Qualification Framework Life Long Learning). Met het EQF kunnen alle kwalificatieniveaus vergeleken worden. Ook Nederland heeft zijn indeling in het Europese EQF schema gezet. Het levert een helder overzicht op.

EQF schaal op het vmbo diploma

Op dit moment werken al 32 Europese landen aan de implementatie van EQF. Doordat hiermee opleidingen vergeleken kunnen worden, kan makkelijker een opleiding in een ander land gevolgd worden. Het uiteindelijke doel is het vergroten van studeer- en arbeidsmobiliteit en het faciliteren van een leven lang leren. Op diploma’s vanaf 2012 komt een verwijzing naar het bijpassende EQF-niveau. Zo krijgt vmbo KB opleiding schaal 2 en een MBO-4 opleiding schaal 4. Voor een werkgever wordt het makkelijker om het niveau te herkennen van iemand die in een ander land gestudeerd heeft. Het EQF ondersteunt ook studenten om een erkend deel van een opleiding of stage op vergelijkbaar niveau in het buitenland te volgen.

Meer informatie

Download hier de pdf van bovenstaand plaatje

Klik hier voor de site van de Nederlandse organisatie voor EQF