nieuws

Ministerie versterkt doorstroom vmbo – mbo

18 februari 2011

In het actieplan ‘mbo: focus op vakmanschap’ zet het ministerie van OCW sterk in op de doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo. Het ministerie geeft in het plan aan dat de drempelloze instroom in niveau 2 verdwijnt. Jongeren die op het mbo deze opleiding willen volgen moeten  minimaal een afgeronde vooropleiding gedaan hebben. Verder krijgt het experiment VM-2 een wettelijk kader en wordt voor de meeste sectoren de niveau 4 opleiding verkort naar 3 jaar.

Marja van Bijsterveldt 2In het actieplan ‘mbo: focus op vakmanschap’ is voor de instroom in niveau 2 een diploma voortgezet onderwijs of niveau 1 verplicht. Daarvoor krijgt de niveau 1 opleiding een aparte status en een nieuwe naam. De titel 'opleiding tot assistent' wordt vervangen door ‘entreeopleiding’ en is toegankelijk voor leerlingen zonder afgeronde vooropleiding. Ze moeten echter wel een prestatie willen leveren. Het ministerie eist van jongeren dat ze op school komen om te leren. Om studiefinanciering te ontvangen wordt voor niveau 1 een bindend studieadvies ingevoerd. Instellingen kunnen zo een leerprestatie van jongeren vanaf 18 jaar eisen.

Door te zorgen voor een betere aansluiting vmbo – mbo – hbo wordt de niveau 4 opleiding in drie van de vier sectoren verkort worden naar 3 jaar. Dit moet leiden tot minder dubbelingen in het programma. Alleen voor de sector techniek blijft mogelijk de niveau 4 opleiding vier jaar. Experimenten rond de samenwerking tussen vmbo en mbo worden versterkt, het vm-2 traject (in 4 jaar bovenbouw vmbo en niveau 2 mbo) wordt omgezet in een wettelijk kader.

Het ministerie gaat ook het aantal contacturen op het mbo uitbreiden en lesuitval en verzuim aanpakken. Het gebruik van producten als het digitale loket voor registratie van uitval, de ‘gereedschapskist’ uit het programma MBO 2010 en good practises van ROC’s worden bevorderd. Middels een nieuw landelijk instrument wordt de tevredenheid van studenten en medewerkers gemeten en gepubliceerd. Alle mbo scholen worden verplicht hieraan mee te werken. Een beloning voor mbo scholen uit de nieuwe ‘prestatiebox’ wordt mede gebaseerd op de tevredenheid van het bedrijfsleven. De prestatiebox komt in de plaats komt van allerlei regelingen voor specifieke doelen.

Het actieplan gaat uitgebreid in op vijf verschillende pakketten die de focus moeten leggen op vakmanschap. Het pakket rond bekostiging, verkorten opleidingen en drempelloze instroom moet ingaan op 1 januari 2013.

Download hier het actieplan ‘mbo: focus op vakmanschap’.