nieuws

OCW: Terug naar basisvakken

10 december 2010

Met minder profielen in de bovenbouw en meer aandacht voor Nederlands, Engels, wiskunde en science wil minister Van Bijsterveldt (OCW) terug naar de kern in het onderwijs. Dit is volgens haar noodzakelijk om er voor te zorgen dat het Nederlands onderwijs bij de top van de wereld blijft horen.

Uit het nieuwe PISA onderzoek naar de vaardigheid van taal, wiskunde en science van 15-jarige leerlingen in 65 landen blijkt dat Nederland nog steeds hoog staat op de ranglijst. Nederladn staat voor lezen op plaats 10 en voor wiskunde en science op plaats 11. Maar in plaats van dat gestegen wordt om tot de top 5 te gaan behoren, daalt Nederland.

Minister van Bijsterveldt: “Nederland presteert nog goed, maar onze relatieve positie verslechtert en daarmee zijn we verder van de top 5 van de wereld afgeraakt. Investeringen in het taalonderwijs werpen hun vruchten af. Dat is goed nieuws, maar meer focus in ons onderwijs is essentieel om onze internationale concurrentiekracht te versterken”.

Volgens minister van Bijsterveldt gaat nu teveel tijd verloren aan maatschappelijke taken en moeten scholen zich meer richten op basisvakken. Een toets aan het einde van het derde jaar en aan het einde van de middelbare school moet laten zien waar de leerling staat. Verder wordt het aantal profielen in de havo en vwo teruggebracht van 4 naar 2 en krijgt het basisonderwijs meer geld voor taal en rekenen.

De Algemene Onderwijsbond (Aob) noemt de maatregelen niet de oplossing van het probleem. "Hoogopgeleide leerkrachten en veel individuele begeleidng brengt het onderwijsniveau omhoog" aldus de Aob.

Lees meer.