nieuws

Subsidie lesmateriaal en inventaris

17 november 2006

Bij diverse werkbezoeken van de minister aan vmbo-scholen geven de meeste leraren beroepsgerichte vakken aan dat zij al jaar en dag geen geld krijgen voor nieuw lesmateriaal of inventaris. 

Op verzoek van het ministerie van OCW verstrekt het Platform vmbo Bouwtechniek graag onderstaande informatie, met de volgende oproep: reken eens uit hoeveel dit voor jouw afdeling kan betekenen en meldt hoeveel er daadwerkelijk extra wordt geinvesteerd in de vmbo-afdelingen van de school.

In 2004 is een regeling gepubliceerd rond de doorontwikkeling vmbo. Deze regeling is verlengd tot en met 2007. Thema's in die regeling genoemd zijn:

  1. Menselijke maat (kleinere groepen)
  2. Maatwerk: andere lesopzet en lesmateriaal/inventaris
  3. Programmatische vernieuwing: wat speelt er in de regio en het belang ervan voor de opleidingen
  4. Doorlopende leerlijnen: afstemming onderwijsprogramma's en pedagogisch didactische aansluiting
  5. Regionale en arbeidsmarkt relevante opleidingen; regio afstemming in relatie tot 3  

Voor deze thema's (of keuzes eruit) ontvangen de scholen met een vmbo voor alle leerlingen in de leerjaren 3 en 4 (dus ook de mavo-leerlingen) de volgende extra bedragen:

2004: €28,50
2005: €47,50
2006: €190,-
2007: €95,-

Voorbeeld: een school met 200 leerlingen in de bovenbouw ontvangt over die jaren dus meer dan 70.000 euro (€72.200,-) extra boven op de personele en materiele bekostiging.

En let op: in de lumpsum van de school zelf zit naast een materiele vergoeding per leerling per afdeling/sector ook nog een structurele vmbo-opslag voor impuls/innovatie vmbo. Dat levert ook al gauw €190.- per bovenbouw leerling vmbo per jaar op.

Bij diverse werkbezoeken van de minister aan vmbo-scholen blijken de meeste leraren beroepsgerichte vakken hier niets van te weten. Zij geven veelal aan dat zij al jaar en dag geen geld krijgen voor nieuw lesmateriaal of inventaris. Er is moeilijk te achterhalen wat hiervan de redenen zijn. Het ministerie ziet bij enkele scholen zelfs lokalen en inrichtingen die echt niet meer van deze tijd zijn.

Tenslotte nog een aanvulling op het bovendstaande: in 2006/2007 is 237 miljoen euro beschikbaar gekomen voor modernisering praktijklokalen.

Deze oproep is afkomstig van het ministerie van OCW zelf! Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!