nieuws

Minister Van der Hoeven (OCW) bezoekt afdeling Bouwtechniek

17 november 2006

Op 8 november heeft de Maria van der Hoeven een werkbezoek aan de afdeling Bouwtechniek van het Bonaventuracollege in Leiden gebracht. Bij dit werkbezoek was ook Eelco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, aanwezig. Het Platform vmbo Bouwtechniek werd vertegenwoordigd door Wim Verhoog.

 

Centraal thema van het bezoek was het tekort aan vakmensen in de bouwwereld. Volgens dhr Brinkman zijn er acuut 15.000 vakmensen nodig. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat er de komende tien jaar 120.000 mensen in de techniek aan de slag kunnen. Wim Verhoog, landelijk coördinator van het Platform vmbo Bouwtechniek, gaf aan dat er nu actie op scholen ondernomen moet worden om jongeren te interesseren voor de bouw. Zo moeten 'snuffelstages' leuker worden in samenspraak tussen ondernemers en onderwijs. "Als leerlingen alleen de vloer mogen aanvegen zijn ze snel uitgekeken." De boodschap die aan de minister meegegeven is dat er meer aandacht moet komen voor praktijkgericht onderwijs en een verbeterde aansluiting vmbo-mbo.

Na het gesprek met leerkrachten, bouwondernemers en het Platform vond een rondleiding over de bouwtechniek afdeling plaats. De minister heeft in de lokalen gesproken met docenten en de leerlingen. Zo wilde de minister graag weten wat leerlingen zelf denken van de bouw. Eén van hen gaf aan "ik ga net als mijn vader antieke meubels verkopen of ik wordt stukadoor".

foto's: Rene van den Burg