nieuws

3200 leerlingen in vmbo-mbo2

16 maart 2009

Ruim 3200 scholieren starten in augustus 2009 met de gecombineerde leergang vmbo-mbo2.

Logo MinOCWDat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt op 12 maart bekend gemaakt. De leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg volgen hoeven de fysieke overstap van vmbo naar mbo niet te maken. Zij blijven in hun vertrouwde omgeving les krijgen van hun eigen vertrouwde leraren en met één pedagogisch-didactische aanpak. De aanpak maakt onderdeel uit van een proef die vorig jaar is gestart in opdracht van het ministerie van OCW. ”Deze aanpak vergroot de kans dat leerlingen een startkwalificatie halen en verkleint de kans op voortijdig schooluitval”, aldus Van Bijsterveldt.

In deze nieuwe leergang vmbo-mbo2 volgen BBL leerlingen maximaal 4 jaar onderwijs vanaf klas 3 van het vmbo. Scholen mogen zélf vorm en inhoud geven aan de leergang en krijgen daarmee meer ruimte voor onderwijs op maat. Binnen het experiment is het vmbo-examen niet verplicht. Voorwaarde is wel dat er een terugvalgarantie moet zijn voor leerlingen als ze dreigen uit te vallen.

Het experiment duurt tot 2013. De resultaten worden jaarlijks gemeten en vormen de basis  voor een besluit over de toekomst van de overgang vmbo-mbo voor BBL leerlingen.

Klik hier voor de lijst van deelnemende scholen.