nieuws

1040 urennorm van tafel

25 mei 2009

Middelbare scholen moeten minimaal 1000 uur gaan lesgeven. Het voorstel van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs krijgt de steun van de Tweede Kamer. Om een zinvolle invulling te krijgen van die uren, worden ouders en leerlingen betrokken bij de invulling van de lessen.

Leerling achter bureauDe oppositiepartijen in de tweede kamer zijn bang dat leerlingen nog steeds met nietszeggende activiteiten bezig gehouden zullen worden om het verplichte aantal uren te halen. De staatssecretaris geeft scholen het vertrouwen dat ze de lessen zinvol invullen; de onderwijsinspectie heeft hierbij een controlefunctie. Om genoeg lesweken te houden wordt de zomervakantie met een week ingekort. Op deze 5 vrij in te roosteren dagen krijgen de leerlingen vrij. Docenten hebben deze dagen beschikbaar voor scholing of andere activiteiten.

Volgens de SP wil 80 procent van de leraren in het voortgezet onderwijs niet dat de zomervakantie wordt ingekort om de werkdruk te spreiden. Slechts 23 procent staat achter de nieuwe 1000-urennorm ter vervanging van de 1040-urennorm. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1400 leraren. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: “Dit voorstel moet van tafel. Het mist elk draagvlak, terwijl de regering dat als voorwaarde had gesteld voor een nieuwe urennorm.”