nieuws

Goede vmbo docent beter belonen

6 april 2009

Staf Depla PvdA beroepsonderwijsOp 6 april heeft de PvdA het boekje ‘VMBO: ruim baan voor talent’ gepresenteerd met aanbevelingen voor het vmbo. Tweede-Kamerlid Staf Depla: ‘De kwaliteit van het onderwijs moet en kan vooruit. Dat is niet alleen in het belang van de leerling, maar ook van de scholen. Vmbo’ers kunnen veel meer dan we denken. De leerling moet daarom centraal worden gesteld. Dat kan door maatwerk te leveren; door leerlingen te laten leren in een omgeving waar ze welkom zijn, zich geborgen en veilig voelen, maar waar ook structuur is en waar wat van hen geëist wordt.’

In het boekje 'VMBO: ruim baan voor talent’ wordt ingegaan op de volgende voorstellen:

Erken verschillen tussen leerlingen
Het boekje pleit ervoor om meer rekening te houden met verschillen tussen leerlingen. Dit kan onder andere door het vmbo TL zowel te richten op het voorbereiden voor het beroepsonderwijs als het doorstromen naar de havo. Ook moet praktische beroeps- en loopbaanoriëntatie een vast onderdeel van het onderwijsprogramma worden.

Bijscholing en beloning van docenten
Goed onderwijs valt of staat met goede en bevlogen docenten. De schoolleiding moet beter toezien op de kwaliteit van docenten en docenten de ruimte bieden om zich bij te scholen. Docenten krijgen niet alleen het recht, maar ook de plicht om zich bij te scholen. Topdocenten die zich hebben bewezen verdienen een topsalaris. Nu krijgen zij vaak minder dan hun collega’s in het vwo.

Verbetering imago vmbo-scholen
Het imago van het vmbo in de grote steden moet beter. Er is vanuit het aanvullend regeerakkoord al extra geld voor betere voorzieningen gebouwen voor het vmbo. Daarnaast moeten ermeer handen op school en een einde aan de schaalvergroting, want dat draagt bij aan een veilige school.

Leerlingenraden
En tot slot: moeten leerlingen actiever betrokken woorden. Betrokken leerlingen zijn goed voor de sfeer op school.

Lees het boekje (pdf) >