nieuws

Nieuwe exameneisen van kracht

29 augustus 2011

Met ingang van dit schooljaar zijn de nieuwe exameneisen van kracht. Alle leerlingen moeten voor het centrale eindexamen gemiddeld een 5,5 halen. De compensatie met het schoolexamencijfer is niet meer toegestaan. Verder telt bij de beroepsgerichte leerweg de cijfers voor centraal examen en schoolexamen even zwaar.

Logo rijksoverheid

Tot nu toe kon een leerling met onvoldoendes voor alle centraal examenvakken toch slagen, dankzij hoge schoolexamencijfers. De minister wil dit calculerend gedrag van leerlingen voorkomen. Maar vervolgens ontstond er onduidelijkheid over de exacte formulering van het minimaal benodigde cijfer. Daarom heeft het College voor Examens in een toelichting op zijn website aangegeven dat het gemiddelde cijfer zonder afronding minimaal een 5,5 moet zijn; met andere woorden: de eerste decimaal moet een 5 zijn.

Bij de beroepsgerichte leerweg van het vmbo telt voortaan het cijfer voor het centraal examen even zwaar als die voor het schoolexamen. De dubbeltelling van het schoolexamen vervalt hiermee. In een poll die eerder op deze site stond gaf de helft van de leerlingen en bijna 60% van de docenten aan dit een goede zaak te vinden. Eenderde deel van de docenten vindt dat het schoolexamen zwaarder moet wegen. Bij de leerlingen is het net andersom: daar vindt eenderde dat het landelijk examen belangrijker is.

Klik hier voor meer informatie op de site van het CvE.