nieuws

Ruimte samenwerking vo–bve

17 mei 2011

“Jorit is gezakt voor zijn havo-examen: een grote teleurstelling voor een 17-jarige puber. Hij moet er niet aan denken het hele examenjaar over te doen. Ook met Gaby gaat het niet goed op school: door problemen thuis is ze niet meer te hanteren op school en dreigt ze te ontsporen. Op school zit ook Jasper, hij weet al lang dat hij iets met techniek wil doen en vindt die theoretische vakken op school maar saai. Hij denkt erover te stoppen met school en lekker te gaan werken.”Ruimte samenwerking VO-BVE

Zo begint een brochure van het Ministerie van OCW over de ruimte die scholen hebben om te zorgen dat alle leerlingen een startkwalificatie krijgen, ondanks de problemen die sommige jongeren hebben.

Het ministerie neemt veel maatregelen om schooluitval tegen te gaan. De kwalificatieplicht uit 2007 is er een van. Maar omdat jongeren om heel uiteenlopende redenen uit kunnen vallen, moeten uiteenlopende paden bewandeld worden om die dreiging weg te nemen. “Maatwerk” dus door het bieden van onderwijs passend bij de interesses en de mogelijkheden van leerlingen. En dat hoeft niet per se binnen de muren van de eigen school.

Uitbesteden
Door samenwerking met andere scholen en bve-instellingen zijn er meer maatwerkkansen. Bijvoorbeeld door elkaars praktijkruimten te gebruiken of een leerling uit te besteden aan een andere school. Dit kan sinds 1 januari 2006 door het ‘Besluit samenwerking vo-bve’. Geld hoeft daarbij geen rol te spelen. Een leerling die wordt uitbesteed krijgt de bekostiging gewoon mee.

Kansen voor gediplomeerde en ongediplomeerde leerlingen
Naar aanleiding van dit oorspronkelijke besluit kreeg  het ministerie veel vragen over de voorwaarden voor uitwisseling. Ook bestond in het veld de wens voor meer vormen van uitbesteding, omdat met het oorspronkelijke besluit niet alle jongeren bediend konden worden. Sinds 1 augustus is het besluit aangepast. Nu kunnen zowel gediplomeerde als ongediplomeerde leerlingen uitbesteed worden aan het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo).

Brochure
In de brochure van het ministerie staat alle informatie over het samenwerkingsbesluit in zijn nieuwe vorm. Inspiratie om de toegenomen ruimte ook echt te gaan benutten. En zo de kansen voor jongeren op het halen van een startkwalificatie te vergroten.

Download hier de brochure 'nog meer ruimte voor samenwerking vo-bve'.