nieuws

Voorschakeltraject voorkomt zomerlek

17 mei 2011

In de zomer vallen bij de overgang van vmbo naar mbo ruim 3000 jongeren uit. Warme overdracht, VM2 en voorschakeltrajecten zoals Savantis, SH&M en Fundeon die kennen voorkomen deze uitval.

Zomervakantie 2 vierkantTussen 2006 en 2011 is het aantal jongeren dat uitvalt bij de overstap van vmbo naar mbo gehalveerd naar 3100. Voor de jongeren die uitvallen duurt de zomerperiode van drie tot vier maanden eenvoudigweg veel te lang. Kennis en motivatie zakken weg bij jongeren met een zwak schoolritme, waardoor het voor hen niet vanzelfsprekend is zich na de zomer in te schrijven op het mbo.

Warme overdracht
Veel vmbo scholen werken met een warme overdracht. Daardoor zijn de leerlingen voor het einde van het vmbo al bekend en ingeschreven op het mbo. Het mbo kan dan moeiteloos bewaken of een leerling uitvalt in de zomer.

Blijft staan dat de zomerperiode voor sommige leerlingen erg lang is. Veel jongeren hebben er geen moeite mee en nemen een bijbaantje om de welverdiende vakantie te betalen, maar voor anderen is het beter in het leerritme te blijven. Dat moet dan wel een opleiding zijn die hen motiveert om ernaartoe te gaan terwijl de rest van de schoolverlaters vrij heeft. VM2 en voorschakeltrajecten bieden hier een oplossing voor.

z middenkaderfunctionaris restauratiemedewerkerDoorlopende leerlijn VM2
Het ministerie van OCW geeft in een kamerbrief aan dat het VM2 experiment een oplossing biedt. De scholen in dit experiment bieden één geïntegreerde leerroute aan op één locatie met één team en één pedagogisch-didactische visie aanbieden. 61% van de VM2-scholen vult de periode tot de zomervakantie in met mbo-lesstof, aanvullende modules taal en rekenen en/of bpv (beroepspraktijkvorming) en motiveren dit met versnelde opleiding van bijvoorbeeld drie jaar tot de startkwalificatie (niveau 2).

Voorschakeltrajecten Savantis, SH&M en Fundeon
Voor scholen die geen VM2 aanbieden bestaat de mogelijkheid van de voorschakeltrajecten van Savantis, SH&M en Fundeon. Als de leerlingen vrijkomen van de vmbo school worden soms al vanaf mei de leerlingen opgevangen bij de samenwerkingsverbanden met een voorschakeltraject. Dit voorkomt dat ze uit hun ritme raken. Voordeel voor de leerling is dat ze na dit traject meteen worden ingezet bij de bedrijven met daarbij de motiverende financiële vergoeding.

Download hier de kamerbrief van het Minsiterie van OCW over de zomerlek.