nieuws

Kamer positief over afschaffen maximum verblijfsduur vmbo

6 juli 2011

De Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel om de verblijfsduurbeperking, waarbij leerlingen maximaal vijf jaar op het vmbo mogen zitten, af te schaffen. De VO-raad pleit hier al enkele jaren voor; het is een belangrijke wens van veel vmbo scholen. In het wetsvoorstel is verder vastgelegd dat leerplichtige vmbo leerlingen straks in deeltijd aan het vavo (volwassenenonderwijs) mogen deelnemen en in alle leerwegen staatsexamen kunnen doen.Tweede Kamer - 1

Het wetsvoorstel biedt vmbo leerlingen meer mogelijkheden om te stapelen (meerdere vmbo diploma’s te halen). Ook kunnen de leerlingen makkelijker doorstromen naar het vervolgonderwijs. Dit voorkomt afstroom en voortijdige uitstroom. De Tweede Kamer moet formeel nog instemmen met het wetsvoorstel en ook de Eerste Kamer moet nog een fiat geven.

Verblijfsduur vmbo
De verblijfsduurbeperking van vijf jaar in het vmbo wordt afgeschaft. Dat wil zeggen dat scholen ook bekostiging krijgen voor leerlingen die langer nodig hebben om een vmbo diploma te behalen (of voor een tweede vmbo diploma). Vroeger werd doorstroom naar een hogere schoolsoort binnen het vmbo alleen bekostigd als het binnen vijf jaar paste. In de praktijk werd er daarom weinig gebruik van gemaakt. Met de maatregel verdwijnt de rechtsongelijkheid met het havo en vwo, waar geen verblijfsduurbeperking geldt.

Staatsexamen verschillende leerwegen
Tot nu toe konden in het vmbo alleen TL leerlingen staatsexamen doen. In het nieuwe wetsvoorstel is vastgelegd dat dat voortaan ook mogelijk is voor BB, KB en GL leerlingen.

Lossen vakken via volwassenenonderwijs
Daarnaast kunnen leerplichtige vmbo leerlingen straks in deeltijd aan het volwassenenonderwijs (vavo) deelnemen. Omdat ze via het vavo alleen de vakken kunnen afronden die ze nog nodig hebben vergroot dat de kans dat leerlingen een diploma halen. De VO-school die de leerling uitbesteedt aan het vavo blijft verantwoordelijk wel voor de leerplicht van de leerling.

Tijdelijk intrekken examenbevoegdheid
In het wetsvoorstel staat verder dat scholen tijdelijk de examenbevoegdheid kunnen verliezen als er over meerdere jaren grote verschillen worden geconstateerd tussen de cijfers van school – en centraal examen. De minister benadrukte echter ook de preventieve werking van dit voorstel. Het gaat om een drastische maatregel die de minister slechts in uitzonderlijke situaties zal hanteren.