nieuws

SintLucas zoekt vmbo scholen

11 december 2009

Vakschool SintLucas in Boxtel zoekt vmbo scholen voor samenwerking

Logo SintLucas

Onder de paraplu van creativiteit, techniek en ondernemerschap biedt vakschool SintLucas in Boxtel vierjarige opleidingen op het gebied van communicatie- & reclamevormgeving, ruimtelijke presentatie & interieurvormgeving en restauratie, decoratie, leer, textiel en keramiek. Zusterscholen zijn het Cibap in Zwolle en Nimeto in Utrecht.

Vakscholen onderscheiden zich van de ROC’s door hun kleinschaligheid en hun opleidingsaanbod dat zich richt op een specifieke sector. Bij de afstemming tussen vmbo en mbo vallen vakscholen vaak tussen wal en schip, omdat ze zich niet beperken tot een regio zoals de ROC’s, maar een veel groter gebied bestrijken. Toch is het de wens en de plicht van SintLucas en de andere vakscholen om te zorgen voor een goede aansluiting tussen de beide onderwijssoorten.

In dat kader wenst SintLucas in contact te komen met vmbo scholen om een betere afstemming te bereiken.

Moodboard 1

De traditionele schildersopleiding krijgt het op het vmbo steeds moeilijker. Dat is herkenbaar voor de vakscholen. Ook zij hebben in het recente verleden te kampen gehad met terugloop van studenten voor de schildersopleiding. Door het roer om te gooien en de schildersopleiding aan te passen richting vastgoedonderhoud, interieurvormgeving en decoratie- en restauratieschilderen is het aantal studenten weer sterk gegroeid en is er nu sprake van een wachtlijst.

Deze studenten komen doorgaans echter niet uit het vmbo schilderen, maar uit alle mogelijke andere richtingen. Dat betekent dat zij nog geen goed beeld hebben van de aangeboden vakgebieden en niet beschikken over de basiskennis die op de vakschool een goede startpositie op de vakschool geeft. Anderzijds biedt de school leerlingen van het vmbo schilderen - die nu niet voor SintLucas kiezen - juist interessante opleidingsmogelijkheden in het verlengde van hun schildersopleiding binnen de richting Creatief vakman (onder meer decoratie- en restauratieschilderen).

Om het programma op de vmbo scholen en de vakscholen beter op elkaar af te stemmen wilSintLucas graag samenwerken met vmbo scholen. Door samenwerking kan SintLucas enerzijds de vmbo scholen ondersteunen de afdelingen schilderen om te bouwen naar een aantrekkelijke technisch-creatieve opleiding en anderzijds zelf leerlingen werven die zijn voorbereid op een vervolgopleiding bij SintLucas.

Geinteresseerden kunnen zich melden bij Coen van Dijk op email c.van.dijk@sintlucas.nl.