nieuws

PO/VO-raad reageert op regeerakkoord

8 oktober 2010

In het artikel 'Onderwijs in regeerakkoord' worden de voornemens van het nieuwe kabinet voor het vmbo opgesomd. De PO-raad reageert: 'Regeerakkoord bezuinigt op de zwaksten in het onderwijs'. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: Het kabinet Rutte-Verhagen laat met dit regeer- en gedoogakkoord de ambitie varen om Nederland weer in de top 5 van beste onderwijslanden te krijgen.'

Logo PO raad 450px

In een persbericht geeft de PO-raad aan dat leerlingen niet worden gespaard in de bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte-Verhagen. Per saldo wordt 145 miljoen euro bezuinigd op het voortgezet onderwijs. Dit komt bovenop de bezuinigingen van 120 miljoen die al in 2010 zijn doorgevoerd.

De bezuinigingen lopen in totaal op tot 310 miljoen euro: 90 miljoen op zorgleerlingen, 80 miljoen door lerarensalarissen bevriezen, 50 miljoen omdat het aantal profielen in havo/vwo wordt verminderd en nog 90 miljoen algemene kortingen. Daar staan investeringen tegenover van 165 miljoen euro: 105 miljoen voor prestatiebeloning en professionalisering van leraren, 30 miljoen voor betere toetsing en 30 miljoen voor hoogbegaafde leerlingen en achterstandsleerlingen.

Zorgleerlingen hard getroffen
Vooral zorgleerlingen worden onevenredig hard getroffen: ruim 165.000 kwetsbare leerlingen in het voortgezet onderwijs worden de dupe van de maatregelen. De 90 miljoen euro bezuinigingen is ongeveer 13% van het totale bedrag voor zorgleerlingen. Juist omdat de vraag naar extra zorg in het onderwijs onbeheersbaar dreigt te worden, werkt de VO-raad mee aan de plannen rond passend onderwijs.

Scholen hebben zich al neer moeten leggen bij een grote bezuiniging. Nu daar nog eens deze bezuinigingsslag overheen komt, wordt het wel erg lastig om efficiënter met de middelen om te gaan en de leerlingen de zorg te geven die ze nodig hebben.

Meer met minder
De centrale boodschap van dit regeer- en gedoogakkoord is: doe meer met minder geld. Tegelijkertijd is tot in detail geregeld hoeveel uur scholen moeten lesgeven, welke vakken ze moeten geven en moet over elke vierkante millimeter verantwoording worden afgelegd. Er wordt wel bezuinigd op middelen, maar niet op taken. Scholen hebben dus weinig andere keus dan klassen te vergroten, leraren te ontslaan of te bezuinigen op de begeleiding van de zorgleerlingen.

Internationale ambitie
In tegenstelling tot de verkiezingsbeloftes van bijna alle politieke partijen wordt er in de komende jaren naar het uitziet niet geïnvesteerd in onderwijs. De VO-raad gaat er van uit dat er alsnog een meerderheid in de Tweede Kamer komt die wel het belang van investeringen in onderwijs onderkent.

Slagter: 'Scholen begrijpen goed dat er bezuinigd moet worden en willen daar aan bijdragen, maar dit zijn bezuinigingen waarbij elke toekomstvisie op onderwijsgebied ontbreekt. Op deze manier schiet Nederland zichzelf in de voet: bezuinigen op onderwijs is bezuinigen op de toekomst van Nederland.'