nieuws

VM2 krijgt vervolg

28 februari 2010

Enkele duizenden leerlingen extra kunnen vanaf augustus 2010 gebruik maken van de mogelijkheid om in één leerroute vmbo-mbo2 (VM2) een startkwalificatie te halen.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft eind januari bekend gemaakt dat de huidige experimentscholen de ruimte krijgen om op de ingeslagen weg te verder gaan. Circa 70 vo-scholen en mbo-instellingen die reeds deelnemen aan VM2 mogen volgend schooljaar een nieuwe leergang starten.

Jongeren op school 2Uitval bestrijden
De overstap van vmbo naar mbo is voor met name vmbo BBL leerlingen lastig. Sommigen schrijven zich niet eens in voor het mbo, terwijl anderen na een paar maanden uitvallen. De omschakeling naar een andere school is voor veel leerlingen een groot struikelblok. “Doordat de leerlingen hun startkwalificatie op één locatie, met één team en een pedagogisch-didactische visie kunnen halen, verwacht ik het voortijdig schoolverlaten verder terug te kunnen dringen”, aldus de staatssecretaris.

Ruimte aan de scholen
Bij het experiment VM2 volgen leerlingen maximaal 4 jaar onderwijs. Dat bestaat uit het 3e en 4e leerjaar van vmbo BBL en de tweejarige mbo niveau 2 opleiding. Scholen mogen zélf vorm en inhoud geven aan de leergang en een vmbo-examen is niet verplicht. Er moet wel een terugvalgarantie zijn voor leerlingen die in de laatste twee jaar dreigen uit te vallen. Deze leerlingen moeten begeleid worden naar een vmbo of regulier mbo diploma. Het experiment VM2 wordt in 2013 geëvalueerd.

Vakcollege
Het Vakcollege is een andere variant, naast VM2, die jongeren tot hun achttiende opleidt tot een specifiek vak. Hans de Boer: “Het Vakcollege sluit aan op de grote wens van veel jongeren om te leren met je handen. Dat onderwijs daagt jongeren uit en motiveert ze. Het houdt ze binnen de schoolbanken. Jongeren zijn trots op het vakmanschap en met deze opleiding is er een gegarandeerd uitzicht op een baan in de toekomst”.

Volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt versterken het VM2-traject en het Vakcollege elkaar: “Goed dat steeds meer scholen beide leerroutes bieden. Op die manier kunnen jongeren kiezen voor een leerroute die bij ze past om zodoende een startkwalificatie te halen”.