nieuws

Basisveiligheid webbased: workshop

18 mei 2010

Basisveiligheid, Kader en de toetsenbank als één webapplicatie. Installatie problemen voorbij, alles in één inlogomgeving

Na de zomer worden Basisveiligheid en Kader als webapplicatie toegevoegd aan de toetsenbank. Dat betekent dat installeren op school daarmee verleden tijd is. En dus ook de problemen die dat met zich meebracht. Beide leermiddelen zijn helemaal opnieuw gebouwd in een webgebaseerde omgeving. In het nieuwe schooljaar gaat de leerling met zijn browser naar een beveiligde website en kan daar beide leermiddelen gebruiken. En, omdat het webgebaseerd is, kan de leerling dat vanaf elke locatie binnen de school, maar ook thuis.

Basisveiligheid web 1

In 2005 heeft het Platform vmbo Bouwtechniek het leermiddel Kader! uitgebracht. Een bijzonder product, omdat KBL leerlingen hiermee voor het eerst een leermiddel kregen dat aansloot bij hun toekomstige middenkader vaardigheden. In 2008 gebruikte eenderde van de scholen dit voor leden kosteloos beschikbare leermiddel. Op basis van dezelfde software is in 2008 Basisveiligheid uitgebracht. Door een strengere beveiliging van de digitale schoolomgeving ontstonden er installatieproblemen. Ook bij Windows 7 kunnen deze zich voordoen. Met kunst en vliegwerk is het op de meeste plaatsen gelukkig gelukt om Basisveiligheid te kunnen gebruiken.

Toch was dat niet naar de zin van het Platform. Producten die verspreid worden moeten een meerwaarde hebben. En een onderdeel daarvan is dat het zo makkelijk mogelijk te gebruiken is. Aan de installatieproblemen is het laatste jaar hard gewerkt, met als resultaat dat op de Landelijke Dag de nieuwe versies van Kader en Basisveiligheid gepresenteerd kunnen worden.

Leerlingen en docenten hebben alleen nog maar een internet browser (zoals Internet Explorer) nodig om de Basisveiligheid en Kader! te kunnen gebruiken. Voor de docenten is een aparte omgeving beschikbaar om voortgang en cijfers te bekijken. Voor docenten die vertrouwd zijn met Kader! en Basisveiligheid: de nieuwe applicaties lijken heel erg op de vorige. Dus nog steeds is de voortgang te controleren, wordt bijgehouden waar de leerling is, kan de docent goedkeuring verlenen voor een stap naar het volgende deel, enzovoort.

De nieuwe versie bevat nog een heel groot voordeel. Alle digitale leermiddelen van het Platform (Kader, Basisveiligheid en de toetsenbank) zitten nu op één omgeving. Dus één keer opgeven van de leerlingen en docenten, één keer inloggen voor leerling of docent en op één plaats bekijken van voortgang en resultaten.

Op de Landelijke Dag van het Platform vmbo Bouwtechniek op woensdag 2 juni wordt over dit onderwerp een workshop gegeven. Kom kijken hoe makkelijk het gebruik geworden is en stel uw vragen!