nieuws

Ouders eens met kortere zomervakantie

25 mei 2010

Marja van Bijsterveldt 3Ruim tweederde van de ouders is het eens met het voornemen van staatssecretaris Van Bijsterveldt om het aantal weken zomervakantie in te korten naar zes weken. Het aantal weken zomervakantie wordt dan gelijk aan het basisonderwijs. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder 450 ouders door onderzoeksbureau Intomart. Het onderzoek is gehouden op verzoek van het ministerie van OCW.

De AOb (Algemene Onderwijsbond) is boos over het onderzoek: 'Met een kleine peiling probeert de staatssecretaris het debat nog snel naar haar hand te zetten.'

Roostervrije dagen
Van Bijsterveldt wil één zomervakantieweek inruilen voor vijf roostervrije dagen. Op deze dagen kunnen docenten niet-lesgebonden werkzaamheden uitvoeren. De maatregel leidt tot een betere spreiding van het werk en tot minder lesuitval.

Zomervakakantie 7e weekUitgebreide voorlichting
Ruim 44% van de respondenten heeft wel eens gehoord van de voorgenomen inkorting van de zomervakantie. Staatssecretaris Van Bijsterveldt vindt de geringe bekendheid niet bezwaarlijk. “We hebben nog even. Het is fijn om te merken dat mijn voorgenomen beleid op brede steun kan rekenen. Voordat de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, zal er uitgebreide voorlichting plaatsvinden.”

AOb: betere spreiding i.p.v. kortere zomervakantie
De AOb pleit voor een beter spreiding van lessen over het jaar in plaats van een kortere zomervakantie. Dan hangen leerlingen minder rond en kunnen ze nog steeds gewoon zomervakantie houden. De krappe meerderheid in de peiling van de staatssecretaris onder ouders laat misschien wel zien dat ouders het handig vinden als hun kind vrij heeft, maar vraagt niet naar waar het om gaat: het belang van goed onderwijs. Dhr Dresscher (voorzitter Aob):“Dit is dus een losse flodder. Het is niet nodig om het schooljaar nog verder te verrommelen. Als de staatssecretaris streng wil zijn, zorgt ze er eerst maar eens voor dat er tijdens het schooljaar genoeg lesgegeven wordt.”