nieuws

Inzet vakbonden Cao VO

2 april 2010

Vakcentrales zetten in op beperkte salariseisen en plezierige werkomstandigheden

Logo vakcentrales VO

In de onderhandelingen voor de nieuwe Cao voor het voortgezet onderwijs zetten de vakbonden in op beperkte salariseisen. Zij hebben begrip voor het feit dat als gevolg van de economische crisis de ruimte voor salariseisen in 2010 beperkt is. Maar de vakbonden geven ook aan dat dit niet mag betekenen dat de werknemers in het onderwijs opnieuw op achterstand worden gezet in vergelijking met andere sectoren. Zij geven aan dat Het Convenant Leerkracht er juist voor zorgt dat de achterstand ten opzichte van de marktsector stapsgewijs wordt ingelopen.

CAO coverHet is van belang, aldus de vakbonden, dat het werk in het onderwijs aantrekkelijk blijft. De komende jaren staat het onderwijs immers voor een enorme krachtsinspanning bij het aantrekken van nieuw personeel. Tot 2015 moet voor driekwart van de zittende leraren in het voortgezet onderwijs een opvolger worden gezocht.

Daarnaast is ook de beschikbaarheid van voldoende ondersteunend personeel van groot belang. Goed onderwijs kan immers alleen gegeven worden met voldoende goede en gemotiveerde leraren én ondersteuners. Concurrerende arbeidsvoorwaarden, plezierige werkomstandigheden, voldoende professionele ruimte en mogelijkheden om je in je beroep te ontwikkelen zijn belangrijke voorwaarden om een groot aantal jonge en nieuwe werknemers te kunnen interesseren voor een loopbaan in het voortgezet onderwijs.

De volledige tekst met de inzet van de vakcentrales voor de Cao VO 2010 kunt u hier downloaden.