nieuws

Extra geld tegen schooluitval

1 maart 2010

Scholen krijgen voortaan voor elke leerling minder die uitvalt 2.500 euro (was 2.000 euro). Zo wil het ministerie van OCW ervoor zorgen dat scholen blijven investeren in het voorkomen van uitval. “Investeren in schooluitval verdient zich dubbel en dwars terug. Meer diploma’s is goed voor leerlingen, de arbeidsmarkt én het verstevigen van de economische positie van Nederland ”, aldus minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt in een brief aan de Tweede Kamer. De komende drie jaar wordt hiervoor 26 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voortijdig schoolverlaters tot 2009

Forse daling, vooral in voortgezet onderwijs
Het aantal leerlingen dat voortijdig gestopt is met school is fors gedaald van 71.000 in 2002 naar 42.600 in 2009. Daarmee komt de doelstelling van maximaal 35.000 in 2012 in zicht. De daling is het grootst in het voortgezet onderwijs (30%). De daling in het mbo bedraagt 13%.

Uitdaging voor mbo
Enkele grote mbo-instellingen hebben laten zien dat het aantal voortijdig schoolverlaters flink kan dalen. Ook andere mbo-instellingen moeten dat kunnen. De komende jaren gaat extra aandacht uit naar verbetering van de prestaties van de achterblijvers. Op veel mbo-instellingen blijft de strijd tegen schooluitval steken in losse projecten, terwijl een samenhangende aanpak – van onderwijs tot bedrijfsvoering – onontbeerlijk is. Het ministerie gaat samen met de Inspectie scherp toezien op deze samenhang.

Vervolg experiment VM2
Te veel jongeren vallen op dit moment uit tussen het vmbo en het mbo. Eén van de redenen is de te lange zomervakantie (vier maanden) voor een kwetsbare groep leerlingen. Daarom wordt de leerroute vmbo-mbo2 (VM2) vervolgd. In dit experiment hoeven leerlingen niet meer over te stappen van het vmbo naar het mbo. Zij blijven in hun vertrouwde omgeving en krijgen van vertrouwde docenten les met één aanpak. In totaal gaat het om circa 70 scholen die reeds deelnemen aan VM2 en die volgend schooljaar de mogelijkheid krijgen om een volgende leergang te starten. Zie voor meer informatie het artikel 'VM2 krijgt vervolg'.