nieuws

MBO wil af van drempelloze instroom

26 februari 2010

Jongeren die een mbo niveau 2, 3 of 4 opleiding willen volgen moeten de vooropleiding afgerond hebben. VNO-NCW, MKB Nederland en de MBO Raad willen af van de drempelloze instroom in het mbo. Hiermee moet schooluitval voorkomen worden.

Jongeren op schoolHet ontbreken van een afgeronde vooropleiding is een van de belangrijkste oorzaken voor uitval van jongeren op het mbo. Zonder vooropleiding kunnen studenten het niveau van de opleiding niet aan en haken af. Het bedrijfsleven, vertegenwoordigd in VNO-NCW en MKB Nederland, en de MBO Raad maakten hun voorstel bekend in een gezamenlijke brief aan het ministerie van OCW.

Blijvende prioriteit
Het aantal jongeren dat zonder diploma het mbo verlaat is inmiddels de helft lager. Bedrijfsleven en mbo onderwijs vinden verdere terugdringing van uitval een blijvende prioriteit. Als er minder jongeren uitvallen kan meer tijd gestoken worden in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs en daarmee aan een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Scheiding tussen niveau 1 en 2, 3 en 4
De MBO Raad, VNO-NCW en MKB Nederland maken een scheiding tussen de opleiding op niveau 1 en die op niveau 2, 3 en 4. Niveau 1 blijft drempelloos toegankelijk en richt zich vooral op sociale aspecten en arbeidsmarktoriëntatie. De niveaus 2, 3 en 4 zijn beroepsopleidingen, met alle eisen die daaraan verbonden zijn, zoals kwalificering en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.