nieuws

Alette Jacobs college brengt BWI in de praktijk

4 maart 2011

Op woensdag 16 februari stond in de digitale krant van Trouw een artikel over het Aletta Jacobs College  in Hoogezand. Anton van Wezep van Savantis reageert: “de praktijkafdeling ziet kans om het onderwijsprogramma in een voor de leerlingen herkenbare leefomgeving vorm te geven. Een leeromgeving die perfect aansluit bij de wereld van Bouwen, Wonen en Interieur.”

Alette praktijkschool 1 Alette praktijkschool 2

Foto's: leerlingen aan het werk in de leeromgeving

Steeds meer leerlingen kiezen voor een leuke opleiding. De vraag of daarin later werk te vinden is komt op de tweede plaats. Het gevolg is dat een opleiding in de bouw lijdt onder een teruglopende belangstelling. Deze terugloop wordt nog eens versterkt door het teruglopen van het aantal leerlingen in het algemeen en van de belangstelling voor techniek. Vorig jaar heeft het Platform vmbo Bouwtechniek de naam van de afdeling gewijzigd in Bouwen, Wonen en Interieur. Een naamswijziging die veel meer aansluit bij de dagelijkse beleving van onze doelgroep.

Ook in de bouw zelf zit de conjectuur nog niet mee. Bovendien ontwikkelt de bouwplaats zich steeds meer tot een plek waar kant en klare onderdelen gemonteerd of geplaatst worden. Het leukste onderdeel, de afwerking, kan door de kopers zelf gebeuren of door kleine zelfstandigen.

Alette praktijkschool 4 Alette praktijkschool 3

Het is goed om jongeren aan te spreken met de nieuwe naam Bouwen, Wonen en Interieur en de bijpassende uitstraling. Maar als vervolgens de leerlingen terechtkomen in dezelfde schoolomgeving als vroeger kan dat op een teleurstelling uitlopen. Anton van Wezep van Savantis: “Helaas zie ik nog  te weinig bewegingen om daarin verandering te brengen. De MBO vakscholen zoals het CIBAP, SintLucas en het Hout- en Meubileringscollege hebben het goed begrepen. Vooral met de richting ‘Interieur’ trekken ze veel leerlingen. Tijdens de huidige ronde regiobijeenkomsten kunnen we het zelf constateren. Ik hoop van harte dat dit ook gaat gebeuren bij ons vmbo.”

In de leeromgeving van de praktijkafdeling het Alette Jacobs college zijn alle relevante vaardigheden voorhanden. Men kan er verbouwen, afbouwen en het interieur inrichten. Er vindt weliswaar geen (nieuw)bouw plaats, maar wel verbouw en renovatie. Dat sluit goed aan op het feit dat onderhoud van 6 miljoen woningen meer werk oplevert dan de huidige nieuwbouw van 40.000 woningen per jaar. Anton van Wezep: “Het voorbeeld van het Aletta Jacobs college verdient mijns inziens alle navolging.”

Alette praktijkschool 5 Alette praktijkschool 6

Indien u geregistreerd bent als lid van de digitale krant van Trouw, kunt u het artikel bekijken op http://www.trouw.nl/digitalekrant/, woensdag 16 februari, pagina 8.