nieuws

Tweede Kamer wil Bapo afbouwen

10 mei 2011

Een motie van Ton Elias van de VVD om de Bapo-regeling af te bouwen is door de Tweede Kamer aangenomen.Bapo VO 2008

BAPO (Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen) is een vorm van arbeidsurenvermindering voor ouder personeel in het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs, met het doel de werkdruk op oudere leeftijd te beperken. In de motie zegt Elias dat de Bapo-regeling op termijn onbetaalbaar wordt en niet overeenkomt met het overheidsbeleid om vervroegd uittreden terug te dringen. Het geld dat hiermee vrijkomt moet ingezet worden voor een duurzame inzet van het personeel in het onderwijs.

Meerderheid
Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, D66, VVD, SGP, de ChristenUnie en het CDA hebben vóór de motie gestemd. Tegen waren PVV, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren; zij willen de Bapo handhaven.

Bonden reageren verdeeld
De AOb (Algemene Onderwijsbond) vindt het onbegrijpelijk dat de motie is aangenomen. Zij zegt dat de Bapo-regeling er juist voor zorgt dat docenten langer doorwerken. Door de invoering van de BAPO vallen minder oudere docenten uit en ligt het ziekteverzuim aantoonbaar lager.

De PO-Raad is wél voor afbouw van de Bapo-regeling en wil het geld liever besteden aan ‘levensfasebewust personeelsbeleid’ voor alle medewerkers.

VOS/ABB is genuanceerd: voor de werkgevers met veel ouder personeel lijkt de Bapo-regeling inderdaad onbetaalbaar. Maar VOS/ABB ‘wil het probleem ook niet afschuiven op de werknemer’. Zij stelt voor dat ‘de sociale partners een redelijke oplossing moeten vinden aan de onderhandelingstafel’.

Klik hier voor de tekst van de motie.