nieuws

Onderzoek werkgelegenheid in het onderwijs

29 april 2011

Onderzoek naar de werkgelegenheid in het onderwijs laat zien dat de totale werkgelegenheid in het voortgezet onderwijs de komende jaren eerst toeneemt en daarna af. Regionaal zijn er grote verschillen.Werken met lamellofrees

Het onderzoek Formatieraming VO, uitgevoerd in opdracht van het SBO (Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt), laat zien hoe de formatie voor leraren eruit ziet als gevolg van de toekomstige leerlingendaling. In de notitie wordt de periode 2010-2025 beschreven. Het aantal leerlingen in het VO stijgt tot 2016 eerst licht en neemt daarna weer langzaam af. De totale werkgelegenheid in het onderwijs volgt deze trend en neemt dus de komende jaren ook eerst toe en daarna weer af.

Regionale verschillen
Regionaal zijn er echter duidelijke verschillen te zien. Daarbij valt op dat in Limburg de formatie de komende 15 jaar sterk daalt en ook in Groningen, Friesland, Zeeland en Noord-Brabant al over enkele jaren krimpt. In Flevoland, Utrecht-Midden, Zuidelijk Noord-Holland en Haaglanden neemt de formatie daarentegen sterk toe en is ook op de langere termijn geen teruggang tot onder het huidige niveau te zien.

Download de Formatieraming VO.
Dowload het rapport Krimp als Kans over de toekomstige leerlingendaling.