nieuws

Van BB via KB naar mbo bekostigd

14 juni 2010

Marja van Bijsterveldt 2Per 1 augustus 2010 worden scholen bekostigd voor leerlingen die starten met een tweede vmbo-opleiding, onafhankelijk vanuit welk niveau. Voorwaarde is wel dat de tweede vmbo-opleiding van een hoger niveau is dan de eerste, bijvoorbeeld van BB naar KB of van GL naar TL. Het behalen van twee diploma’s voor bijvoorbeeld de kaderberoepsgerichte leerweg wordt dus niet bekostigd. De wetswijziging is van kracht op het moment van de leerlingtelling.

In principe hebben leerlingen vijf jaar de tijd om een vmbo-diploma te halen. Voor de meeste leerlingen is dat voldoende. Maar voor laatbloeiers en risicoleerlingen met voldoende in hun mars is vijf jaar soms te weinig. Het ministerie van OCW wil deze jongeren toch een kans geven om hun opleiding af te ronden. Daarom schaft het ministerie de ‘maximimale verblijfsduur’ van vijf jaar af. Net als nu in de bovenbouw van het havo en het vwo, kent het vmbo dan geen ‘maximale verblijfsduur’ meer.

Verbeteren doorstroom naar mbo
De afgelopen jaren heeft het kabinet diverse initiatieven genomen om de doorstroom van het vmbo naar het mbo te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn de introductie van de assistentopleiding in het vmbo en de experimentele leergang vmbo-mbo2 (vm-2). Door het afschaffen van de maximale verblijfsduur op het vmbo krijgen laatbloeiers de kans alsnog het vmbo diploma te halen. Hierdoor krijgen scholen meer armslag in hun strijd tegen de uitval van leerlingen.

Via KB naar mbo niveau 3 of 4
De meest gevolgde weg voor leerlingen in het vmbo is doorstroom naar het mbo. Maar een aantal volgt een tweede vo-opleiding, bijvoorbeeld van TL naar havo. Doorstroom van BB naar KB was echter bijna onmogelijk. Beide leerwegen worden namelijk gezien als één schoolsoort. Scholen kregen geen geld voor deze doorstroom. Het ministerie wil deze belemmering wegnemen door ervoor te zorgen dat scholen wél geld krijgen.

Deze vorm van doorstromen is met name interessant voor ‘laatbloeiers’ in de basisberoepsgerichte leerweg. Nu kunnen talentvolle BB leerlingen via KB naar mbo niveau 3 en 4. Het ministerie verwacht dat door deze maatregelen een beperkte groep leerlingen één of twee jaar langer op school zit. Daar staat tegenover dat in het vervolgonderwijs de leerroutes korter worden.

Kleine aantallen
In 2007 gingen 51 leerlingen op kosten van de school van BB naar KB. Volgens nader onderzoek gaat het ook in de toekomst om kleine aantallen ('tientallen').

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (staatssecretaris OCW): 'Ik wil met deze maatregelen zo veel mogelijk de belemmeringen voor alternatieve leerroutes wegnemen. Niet elke school zal van de geboden ruimte gebruik maken. In overleg met de leerling en diens ouders zijn de scholen het best in staat om te bepalen welke leerroute het best bij welke leerling past.

Ik vind dat iedere kind recht heeft op een zo hoog mogelijk diploma. Als dit betekent dat een leerling zijn diploma via het stapelen moet behalen, dan wil ik dat mogelijk maken. Ik wil jongeren de kans geven om zich maximaal te ontplooien en een goede start te maken met hun carrière. We moeten zuinig zijn op ons talent.'