nieuws

PSO box met 100 techniekopdrachten

12 juni 2010

In het najaar van 2010, uiterlijk voorjaar 2011 komt een nieuwe PSO box beschikbaar met 100 opdrachten van alle afdelingen in de techniek. Deze box is de opvolger van de succesvolle PSO box van het Platform vmbo Bouwtechniek.

Praktische Sector Oriëntatie
PSO (Praktische Sector Oriëntatie) wordt op veel scholen in de onderbouw van het vmbo aangeboden. Het is dé manier om leerlingen kennis te laten maken met hun toekomstmogelijkheden. Daarbij is het wenselijk dat ze zich zo breed mogelijk kunnen oriënteren. Door leerlingen een vrije keuze te bieden uit een grote variëteit aan opdrachten komt hun eigen interesse het beste naar voren.

PSO BT - MME kaarten

Aansprekende opdrachten voor elke leerling
Het Platform vmbo Bouwtechniek heeft al een paar jaar de PSO box met 60 opdrachtkaarten beschikbaar (links op de foto). Op veel scholen wordt deze box gebruikt. Daarnaast zijn in het afgelopen schooljaar 30 kaarten ontwikkeld voor Metaaltechniek en Elektrotechniek die op de regiobijeenkomsten van hun Platform uitgedeeld zijn (rechts op de foto). Ook voor de andere techniekafdelingen worden kaarten ontwikkeld. Alle kaarten bevatten opdrachten die tijdens de PSO uren uitgevoerd kunnen worden. De kaarten zijn gedifferentieerd naar moeilijkheidsgraad, lengte van de opdracht, aantal personen en praktisch / proces. De ontwikkelde kaarten voor Bouwen, Wonen en Interieur en die van Metaaltechniek en Elektrotechniek maken onderdeel uit van een box met 100 PSO opdrachtkaarten die in het najaar van 2010 beschikbaar komt.

Onverwachte kanten van de sector
De nieuwe PSO box bevat opdrachten van alle afdelingen binnen de sector techniek. In de bijbehorende docentenhandleiding wordt een praktisch toepasbare toelichting gegeven op de box. Doordat de meeste materialen op school aanwezig zijn is het gebruik laagdrempelig. Voor een substantieel deel van de opdrachten is helemaal geen materiaal nodig, omdat het leerlingen kennis laat maken met onverwachte kanten van de sector. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de toepassingen van verschillende soorten lampen, kleurgebruik, schemalezen, transport van producent naar winkel, onderzoek naar sluitsystemen van kluisjes of recycling van een waardeloos huishoudelijk apparaat. Uiteraard maken ook praktische opdrachten onderdeel uit van de box.

Beschikbaarheid
Alle kaarten krijgen dezelfde nieuwe lay-out. De box met 100 opdrachten van de gezamenlijke techniekplatforms komt uit in het najaar van 2010, uiterlijk het voorjaar van 2011. De box is ontwikkeld met steun van het ministerie van OCW en het Platform Bèta Techniek.

Nadat de box beschikbaar is, leest u op deze website en in de nieuwsbrief van het Platform vmbo Bouwtechniek hoe de box te verkrijgen is.