nieuws

Salarissen op nullijn

9 juni 2010

Het kabinet hanteert de nullijn voor de lonen. Eerder had de Tweede Kamer een motie aangenomen om tot loonbijstelling over te gaan. Deze wordt dus niet uitgevoerd.

Tweede KamerScholen in het voortgezet onderwijs dreigen fors in de problemen te komen, nu blijkt dat het demissionaire kabinet de nullijn hanteert voor de lonen en de materiële bekostiging. Dat betekent dat ook het budget voor de 'gratis' schoolboeken niet wordt geïndexeerd. In totaal wordt er 70 miljoen euro bezuinigd op het voortgezet onderwijs. In de praktijk betekent dit dat er minder geld is voor de cao èn voor digitale leermiddelen, schoolboeken, computers, meubilair en schoonmaak.

Omdat het kabinet aan de nullijn vasthoudt, loopt het tekort van de huidige CAO VO 2008-2010 verder op naar 170 miljoen euro. Om te voorkomen dat het voortgezet onderwijs liquiditeitsproblemen krijgt, ontvangen ze een voorschot van 56 miljoen op de bekostiging van 2011. Dit verlicht de ergste problemen, maar is natuurlijk geen structurele oplossing. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: “Het is een doekje voor het bloeden en ik roep het nieuwe kabinet daarom op de marktconforme loonontwikkeling structureel toe te kennen aan het voortgezet onderwijs. Deze maatregelen gaan uiteindelijk ten koste van de leerling, terwijl daar op dit moment juist in moet worden geïnvesteerd.”

Kijk voor meer informatie op de site van de VO-raad.