nieuws

Samenwerking scholen en bedrijven in TechNet

9 juni 2010

Samenwerkingsverband om jongeren te laten kiezen voor baan in techniek

Logo TechNetBegin juni werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Bataviawerf in Lelystad het officiële startschot gegeven voor een grootschalige samenwerking tussen alle vmbo-scholen van Flevoland en het regionale bedrijfsleven. Het hoofddoel is meer jongeren te laten kiezen voor een technisch beroep en de instroom in het technisch beroepsonderwijs te bevorderen. De 17 vmbo-scholen en tot nu toe 75 bedrijven worden bijeengebracht in vijf zogenaamde TechNet-kringen in Almere, Zeewolde, Lelystad, Dronten en Noordoostpolder/Urk. Aan de samenwerking doen grote bedrijven mee als Mitsubishi Catherpillar Forklift Europe, maar ook bijvoorbeeld garagebedrijven, woningbouwcorporaties en de schouwburg van Almere.

Het Technocentrum de Vallei gaat in het centrum van het land TechNet-kringen realiseren. Hieraan werken CSG Het Streek en AOC Groenhorst in Ede, Pantarijn in Wageningen, CSG Veenendaal in Veenendaal en CSG De Meerwaarde in Barneveld mee. In nauwe samenwerking tussen scholen en bedrijven worden de ambities voor de komende jaren besproken en acties gepland.

Zowel in Ede als in Flevoland zijn tijdens de aftrap cheques uitgereikt om de samenwerking financieel te ondersteunen. In Flevoland betreft het cheques met een gezamenlijke waarde van 32.500 euro.

TechNet is een project van het Platform Bèta Techniek en TechniekTalent.nu. Voor Flevoland sluiten de TechNet-kringen nauw aan bij de activiteiten van de Taskforce Technologie Onderwijs Arbeidsmarkt (TOA). Binnen de TechNet-kringen wordt onder meer gebruik gemaakt van gastlessen, bedrijfsbezoeken, docentenstages, awards, lesvoorbeelden en matching leerling-stageplaats.