nieuws

Netwerkschool mbo van start

5 juni 2010

Beter onderwijs tegen dezelfde of lagere kosten. Dat is het doel van de Netwerkschool. Het ministerie van OCW stelt 14 miljoen euro beschikbaar voor een vijfjarig experiment. Eind mei klonk voor vijf mbo-instellingen het startschot. Zij mogen de komende jaren hun eigen Netwerkschool vormgeven.

Logo NetwerkschoolDe Netwerkschool begon in 2006 als een brainstorm over de ideale school. Een brainstorm die niet aan grenzen gebonden was. Twee jaar later kregen de opbrengsten van de brainstorm een uitwerking voor het mbo. Nu mogen vijf scholen - Helicon, ROC Eindhoven, ROC Nijmegen, ROC van Twente en SintLucas uit Eindhoven - onder wetenschappelijke begeleiding hun plannen voor een Netwerkschool uitvoeren.

Slim en flexibel door ICT
De Netwerkschool is geen modelschool, maar een basis om na te denken over de inrichting van een mbo-school. Centraal staat een slimme en flexibele organisatie van het werken door docenten en managers. Voor effectief leren, toetsen, begeleiden en organisatie wordt ICT ingezet.

Vakanties in overleg
"De experimenten zullen de grondvesten van het onderwijs flink door elkaar schudden", voorspelt Rini Weststrate van de Stichting Netwerkschool. "De Netwerkschool heeft een andere insteek dan de traditionele school. De school wordt een dienstverlener die inspeelt op de individuele wensen van de student. Elke student heeft een persoonlijk begeleider. Verder is de Netwerkschool het hele jaar open. Leerlingen en medewerkers nemen, net als elders in de maatschappij, in overleg vakantiedagen op. Naast onderwijs levert de school, via studentondernemingen, een scala aan diensten aan zijn omgeving. Dankzij digitaal en modulair opgebouwd onderwijs, leren studenten in hun eigen tempo. Zitten blijven is er dus niet bij."

Bijdrage aan lerarentekort
De Netwerkschool levert ook een bijdrage aan het lerarentekort. De school maakt het mbo voor studenten intensiever, maar voor de docenten juist minder arbeidsintensief. Het Ministerie van OCW heeft 14 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de plannen. Het geld is afkomstig uit FES-middelen.