nieuws

1040 urennorm blijft toch

30 november 2011

Het kan raar lopen in de Tweede Kamer. Onlangs heeft zij besloten dat de urennorm 1040 uren blijft. Maar in een artikel uit juli 2009 op deze site staat het volgende: "Middelbare scholen moeten minimaal 1000 uur gaan lesgeven. Het voorstel van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs krijgt de steun van de Tweede Kamer." De urennorm die minister van Bijsterveldt eerder wilde verlagen naar 1000 uur blijft dus toch gehandhaaft.Leerling achter bureau

Het voorstel om de zomervakantie met een week in te korten is wel ongewijzigd overgenomen. Op deze vijf vrij in te roosteren dagen krijgen de leerlingen vrij. Docenten kunnen dan vergaderen of de dag gebruiken als studiedag.

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs zei na afloop van het debat dat ze blij was met de afloop. Leraren en leerlingen zien beide maatregelen niet zitten. Eerder onderzoek onder ruim 1400 leraren wees uit dat 80% niet wil dat de zomervakantie wordt ingekort om de werkdruk te spreiden. Scholieren vrezen dat de wet niets doet aan het aantal zinloze 'ophokuren' waarin ze wel op school moeten zijn, maar geen fatsoenlijke lessen krijgen. Mogelijk zijn docenten wel blij met de norm van 1040 uur: in 2009 wilde slechts een kwart van de leraren naar 1000 lesuren.