nieuws

Meer jongens dan meisjes op vmbo

14 december 2011

In het afgelopen schooljaar volgden bijna 170.000 15-jarigen een  vmbo-, havo- of vwo-opleiding. Daarvan zit 53,5% op het vmbo en de rest op havo/vwo. In de afgelopen jaren is deze verhouding licht veranderd in het voordeel van de havo- en vwo-opleidingen.Regionaal beeld jeugd 2011

Er is wel een verschil tussen jongens en meisjes. Bijna de helft van de meisjes (49%) gaat naar havo/vwo. Bij de jongens gaat een groter deel (56%) naar het vmbo. Ook is er een verschil tussen allochtonen en autochtonen. Van de allochtonen gaat tweederde deel naar het vmbo. Ook dit zijn relatief meer jongens.

Voortijdig schoolverlaters
Met het aantal voortijdig schoolverlaters gaat het de goede kant op. In 2009/10 verliet 3,3% van de 12- tot 23-jarige leerlingen voortijdig het onderwijs. Vijf jaar daarvoor was het nog 4,5%. Een relatief groot deel van de uitval komt voor onder allochtone leerlingen; hun uitval is met 5,5% twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de Landelijke Jeugdmonitor 2011, een uitgave van het ministerie van VWS en het CBS.