nieuws

Subsidie voorkomen uitval

29 november 2011

Het kabinet wil het aantal voortijdig schoolverlaters verder verlagen van 35.000 naar 25.000 in 2016. Dit moet bereikt worden door een administratieve maatregel (zuiverder tellen) en door nieuwe convenanten met scholen.Lokaal lege stoel

Het kabinet motiveert de maatregel met de kansen die een startkwalificatie geeft; voor de jongeren én voor de maatschappij. Uit cijfers blijkt dat jongeren met een startkwalificatie vijf keer minder vaak voorkomen in criminaliteitscijfers en een twee keer zo hoge kans maken op een baan. Voor de maatschappij is het gunstig omdat goed opgeleide arbeidskrachten bijdragen aan economisch herstel.

Bij nieuwe doelstellingen hoort een nieuwe aanpak met maatregelen als:

  • Tijdig signaleren van dreigende uitval en regionale samenwerking om uitval te voorkomen. Scholen kunnen een plan van aanpak indienen voor subsidiering.
  • Een vsv-accountmanager kan helpen met het maken van het plan; als subsidie is 110 miljoen euro per jaar beschikbaar.
  • Jongeren die onterecht als uitvaller te boek staan worden uitgefilterd; denk bijvoorbeeld aan jongeren die onderwijs aan de politieschool of defensieopleiding gaan volgen. Deze werden voorheen, vreemd genoeg, als uitvaller geregistreerd.
  • Duidelijke normen en behouden van de lage uitval op vmbo en mbo scholen waar het goed gaat; versterken van het verminderen van uitval bij met name niveau 3 en 4, daar blijven de cijfers achter

Download de kamerbrief en bijlage van het  ministerie van OCW.