nieuws

Urennorm blijft hekel punt

24 januari 2012

Drie jaar geleden alweer adviseerde de commissie Cornielje om de urennorm op 1000 uur te stellen. De Tweede Kamer was daar positief over. En ook het beleid van de Inspectie van het Onderwijs is op de 1000 urennorm aangepast. Nu wordt voorgesteld de norm op 1040 uur te stellen. De plotselinge ommezwaai van de politiek in de afgelopen maanden verbaast de VO-raad en zij dringen er bij de Eerste Kamer op aan niet in te stemmen met de 1040 urennorm.1040 urennorm - SP

In een brief aan de Eerste Kamer schrijft de VO-raad, ondersteund door verschillende andere partijen, dat een grote meerderheid van de schoolbesturen weinig ziet in een minimale onderwijstijd van 1040 uur in de eerste twee leerjaren. Het is onbegrijpelijk 'dat de politiek binnen een tijdsbestek van twee maanden een complete draai maakt'. 

Het lijkt erop dat de 1040 urennorm vooral is gebaseerd op kwantiteit en niet zozeer op kwaliteit, zo staat in de brief. Bovendien krijgen de scholen geen extra geld voor het realiseren van de extra uren. 

De brief gaat ook in op de vakanties in het VO. Het mag niet zo zijn dat de minister van OCW bepaalt op welke dagen docenten vrij zijn. Afspraken over vakanties en vrije dagen zijn het exclusieve domein van de sociale partners, zo sluit de brief af.

Download hier de brief aan de Eerste Kamer.