nieuws

Innovatie: geintegreerd zonnepaneel

10 januari 2010

Zelf energie opwekken kan door het plaatsen van een zonnepaneel op het dak. Maar dat ziet er niet mooi uit. Eternit heeft nu een innoverende oplossing door de zonnepanelen net zo groot te maken als een of meer dakpannen of leien.

Zonnelei Eternit

De nieuwe pan of lei is een volledig geïntegreerde fotovoltaïsche cel. De lei laat zich bijvoorbeeld perfect integreren in een dak of gevel met 45x32 leien. De lei neemt de plaats in van een gedeelte van de normale dakbedekking en komt zowel qua dikte, kleur als vorm overeen met de omringende leien van dezelfde fabrikant. Bovendien past de lei naadloos in het dekkingpatroon van de leien en zijn geen hulpstukken of slabben nodig.

De zonnepanelen zijn aan de achterzijde voorzien van een contactdoos met 2 aansluitkabels voor serieschakeling van meerdere panelen. Een voorbeeldsysteem van 58 leien (ongeveer 16 m2 dakoppervlak) met omvormer levert 1800 kWh per jaar. Dit is de helft van het gemiddeld jaarlijks verbruik van een gezin van 4 personen. De niet verbruikte electriciteit kan aan het net teruggeleverd worden.

Klik hier voor meer informatie op de site van Eternit.