nieuws

Geen leerlingvergoeding laptop

1 februari 2010

Laptop 1Op sommige scholen voor voortgezet onderwijs wordt aan de ouders een bijdrage gevraagd voor het gebruik van een schoollaptop. In de brochure van het ministerie van OCW over de bijdrage aan schoolkosten staat dat dit niet toegestaan is.

De kamerleden Marianne Besselink en  Hans Spekman van de PvdA hebben vragen gesteld aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt over een factuur van een vo-school van 245 euro. Dit bedrag is in rekening gebracht voor het leasen van een laptop en licenties. Volgens de kamerleden moet de school de leermiddelen uit de lumpsum betalen en kan de school ouders nooit verplichten om te betalen voor het gebruik van laptops. Ook uit maatschappelijk oogpunt (arme en rijke ouders) is deze betaling ongewenst.

Indien een school ervoor kiest om minder van boeken gebruik te maken en meer van laptops, is dit een keuze in de besteding van de lumpsum gelden. Het bezit van de laptop is voor het leerproces cruciaal en valt onder de vergoeding voor leermiddelen.

Hoe de bijdrage aan schoolkosten precies in elkaar zit kunt u lezen in deze brochure van het ministerie van OCW: 'Uw bijdrage aan de schoolkosten'.