nieuws

Maatschappelijke stage vanaf 2011 verplicht

20 januari 2010

Alle leerlingen die vanaf augustus 2011 instromen in het voortgezet onderwijs moeten een maatschappelijke stage lopen. Dat heeft de ministerraad vrijdag 15 januari besloten op voordracht van staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Marja van Bijsterveldt 2Het doel van de maatschappelijke stage is dat alle jongeren tijdens hun middelbare schooltijd kennis maken met de samenleving. Ze doen dit door vrijwilligerswerk te verrichten bij bijvoorbeeld het welzijnswerk, een buurtorganisatie of een sportclub. Het aantal stageuren is afhankelijk van het aantal leerjaren en loopt op van 48 uur in het vmbo tot 72 uur op het vwo. Deze uren mogen over verschillende schooljaren verdeeld worden.

De achtergrond voor de invoering van de maatschappelijke stage is het belang dat de samenleving hecht aan dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Goed onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in de samenleving en is daarom een passend en effectief middel om sociale samenhang te bevorderen. De maatschappelijke stage stimuleert dat jongeren kennismaken met mensen buiten hun sociale omgeving

Sinds 2007 wordt de maatschappelijke stage fasegewijs ingevoerd en inmiddels doen bijna alle scholen mee. De ervaringen van leerlingen zijn positief.