nieuws

Bestrijding tekorten techniek succesvol

18 december 2009

Aanpak overheid succesvol in bestrijding tekorten in techniek

De arbeidsmarkt voor de technici uit mbo en hbo blijft de komende jaren gunstig. Dit zegt het ROA (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) in hun visie tot 2014. Vier van de 10 studies met de beste perspectieven tot 2014 zijn technische studies.

De vier technische studies zijn:

  • mbo procestechniek
  • mbo werktuigbouw en mechanische techniek
  • hbo laboratorium en
  • universitaire farmacie en medische biologie. 

Studenten 1Arbeidsmarkt
In het verleden is een groot tekort voorspeld in technisch opgeleiden. Echter, door het gevoerde beleid is de inschrijving voor bètatechnische studies op de universiteiten gegroeid. In vergelijking met 2000 is vanaf 2005 een groei van 20% of meer gerealiseerd. Daardoor zullen tussen 2010 en 2014 jaarlijks 1000 tot 4000 meer wetenschappelijke technici instromen. Het ROA heeft deze extra instroom van in totaal 13.000 meegenomen in de prognoses.

De hogere instroom op het hbo is pas in dit jaar tot stand gekomen. Omdat deze studenten pas na 2014 op de arbeidsmarkt komen blijft hier voorlopig een tekort.

Doorgaan met stimuleren instroom
Om instroom in het onderwijs op peil te houden zal het stimuleringsbeleid voor betatechniek zich tussen 2011 en 2016 richten op het basisonderwijs, voortgezet, lager en middelbaar beroepsonderwijs. Het HBO-sectorplan dat kortgeleden door commissie De Boer is gepresenteerd zet daarnaast in op verhoogde instroom in het technisch hbo om vanaf 2014 de tekorten te kunnen wegwerken.

Andere sectoren
Voor de zorg en het onderwijs blijven volgens het ROA structurele tekorten bestaan. De werkgelegenheid in medische beroepen laat een groei zien van bijna 2%. De perspectieven voor werk voor economisch en administratief geschoolden en voor ongeschoolden zijn omgeslagen van een jaarlijkse groei tot 2008 van 1,3% naar een krimp van -2,1% tot 2014. En dat is een goede kans om jongeren te werven voor een opleiding in de bouwtechniek.